HOTĂRÂREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA nr. 239 din 01.04.2014
HOTĂRÂREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA nr. 239 din 01.04.2014
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la reglementarea efectivului de animale
sălbatice în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier de stat
I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Regulamentul cu privire la reglementarea efectivului de animale sălbatice în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier de stat (în continuare – Regulament) prevede măsurile de reglementare a efectivului unor specii de animale pe întreaga suprafaţă a ariilor naturale protejate de stat din fondul forestier de stat, în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei, al protecţiei animalelor şi plantelor şi al prevenirii pagubelor ce pot fi cauzate economiei naţionale, faunei sălbatice şi habitatelor acestora în caz de sporire a efectivului unor specii de animale şi/sau de izbucnire a epizootiilor.
2. Măsurile de reglementare a efectivului de animale se aplică pe tot teritoriul ariilor naturale protejate de stat din fondul forestier de stat. Aplicarea măsurilor de reglementare a efectivului unor specii de animale se efectuează prin metode de menţinere a efectivului populaţiilor tuturor speciilor de animale la nivelul cerinţelor ecologice şi ştiinţifice naţionale şi internaţionale, fără diminuarea factorilor economici, culturali şi de recreare a teritoriului.
3. Se interzice reglementarea efectivului unor specii de animale în zonele strict protejate din cadrul rezervaţiilor ştiinţifice, zonelor umede de importanţă internaţională şi în zona A din cadrul parcurilor naţionale, inclusiv prin trimiterea gonaşilor în aceste zone.
4. Speciile şi efectivul de animale (numărul de exemplare) care sînt supuse reglementării numerice, precum şi modul de aplicare a măsurilor de reglementare se aprobă de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, la propunerea argumentată a Agenţiei "Moldsilva", coordonată în scris cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, iar în cazul epizootiilor, cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
II. METODELE DE REGLEMENTARE A EFECTIVULUI DE ANIMALE
7. Metodele de reglementare a efectivului de animale includ acţiuni întreprinse în arii naturale protejate de stat din fondul forestier de stat argumentate din punct de vedere ştiinţific, efectuate în scopul ocrotirii sănătăţii publice, a vieţii umane, al protecţiei animalelor domestice împotriva bolilor, al prevenirii pagubelor ce pot fi cauzate culturilor agricole, faunei sălbatice şi habitatelor, precum şi a prejudiciilor pe care le-ar putea suferi economia naţională. De asemenea, metodele de reglementare a efectivului de animale includ acţiuni pentru diminuarea sau menţinerea numărului de animale sălbatice, pentru protecţia şi restabilirea ecosistemelor naturale, pentru menţinerea echilibrului ecologic, inclusiv cele condiţionate de necesitatea urgentă de a extrage exemplarele agresive din ariile naturale protejate de stat din fondul forestier de stat şi care prezintă o ameninţare reală pentru viaţa şi sănătatea oamenilor.
8. Se stabilesc următoarele metode de reglementare a efectivului de animale:
1) capturarea în stare vie şi extragerea din mediul natural a unui număr de animale din anumite teritorii şi repopularea altor teritorii cu specia respectivă, în conformitate cu recomandările elaborate de Academia de Ştiinţe a Moldovei şi aprobate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;
2) imobilizarea animalelor, care presupune imobilizarea animalelor sălbatice şi strămutarea acestora în alte terenuri din fondul forestier de stat pentru repopularea acestora cu specia respectivă, în conformitate cu recomandările elaborate de Academia de Ştiinţe a Moldovei şi aprobate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;
3) strămutarea animalelor sălbatice din ariile protejate suprapopulate cu ademenirea acestora în alte zone adiacente;
4) sacrificarea animalelor în caz de izbucnire a epizootiilor sau suspiciune de boli infectocontagioase, care se efectuează de către Agenţia "Moldsilva" în comun cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, conform prevederilor Legii nr.221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară;
5) extragerea prin împuşcare a animalelor în cazul sporirii considerabile a numărului de animale, care este o măsură extremă şi se efectuează doar dacă au fost epuizate metodele enumerate la subpct.1), 2) şi 3) şi nu a fost atins rezultatul scontat.
III. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢILOR DE REGLEMENTARE A EFECTIVULUI DE ANIMALE
9. Metodele de reglementare a efectivului de animale se realizează de către gestionarul ariei protejate din fondul forestier în prezenţa reprezentantului Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a reprezentantului Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi a medicului veterinar al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Metodele de reglementare a efectivului de animale se efectuează cu respectarea normelor şi tehnicii de securitate.
1) Capturarea în stare vie se efectuează pe tot parcursul anului, cu excepţia primăverii şi a perioadei de reproducere. Capturarea se realizează cu utilizarea plaselor, a capcanelor speciale în scopul reducerii densităţii până la nivelul optim şi repopulării altor terenuri cu specia respectivă în limita densităţii optime de către un grup de angajaţi ai gestionarului ariei protejate din fondul forestier în prezenţa reprezentantului Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a reprezentantului Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
2) Imobilizarea animalelor se efectuează pe tot parcursul anului, cu excepţia primăverii şi a perioadei de reproducere, în scopul reducerii densităţii pînă la nivelul optim şi al repopulării altor terenuri cu specia respectivă în limita densităţii optime. Imobilizarea animalelor se realizează prin metode care presupun folosirea substanţelor imobilizatoare sau a tranchilizantelor, cu utilizarea seringilor sau a gloanţelor. Acţiunea dată se desfăşoară individual, la pîndă (de pe turn sau alte locuri special amenajate în acest scop), de către angajaţii permanenţi ai gestionarului ariei protejate din fondul forestier în prezenţa reprezentantului Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a reprezentantului Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
3) Strămutarea animalelor sălbatice se efectuează pe tot parcursul anului, în scopul diminuării densităţii pînă la nivelul optim, cu ademenirea acestora în zone adiacente, prin administrarea hranei complementare sau preferate în acele zone, crearea remizelor, amplasarea adăpătorilor, a sărăriilor şi prin alte mijloace, creîndu-le condiţii favorabile de existenţă. Acţiunea dată se întreprinde de către angajaţii permanenţi ai gestionarului ariei protejate din fondul forestier.
4) Sacrificarea animalelor în caz de izbucnire a epizootiilor se realizează, în măsura necesităţii, în orice perioadă a anului de către angajaţii gestionarului ariei protejate din fondul forestier în comun cu angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, conform prevederilor Legii nr.221 din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară, în prezenţa reprezentantului Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a reprezentantului Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
5) Extragerea prin împuşcare a animalelor în cazul sporirii considerabile a numărului de animale este o măsură extremă, care se efectuează conform recomandărilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei doar dacă au fost epuizate toate metodele de capturare şi de imobilizare în stare vie pentru repopulare şi dacă nu este posibilă strămutarea acestora din ariile protejate în zone adiacente, cu ademenirea prin administrarea furajelor suplimentare, crearea remizelor şi prin alte mijloace. Acţiunea dată se întreprinde individual, la pândă, cu armă cu ţeavă ghintuită (de pe turn sau de pe alte locuri special amenajate în acest scop), de către angajaţii permanenţi ai gestionarului ariei protejate din fondul forestier.
10. Semnalarea necesităţii de reglementare a efectivului de animale se efectuează de către Agenţia "Moldsilva", care, în termen de 3 zile lucrătoare, anunţă despre aceasta, în scris, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi, după caz, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
11. Academia de Ştiinţe a Moldovei, în comun cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, după caz, examinează împreună cu reprezentantul ariei naturale protejate din fondul forestier, în termen de pînă la 10 zile lucrătoare, situaţia din teritoriu şi remite Agenţiei "Moldsilva" un aviz argumentat ştiinţific, care va conţine propunerea privind metoda necesară de reglementare a efectivului de animale în conformitate cu pct.8 al prezentului Regulament.
12. Agenţia "Moldsilva", în termen de până la 10 zile lucrătoare, înaintează Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului un demers privind aprobarea metodei de reglementare a efectivului de animale.
15. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului va publica deciziile privind metodele de reglementare a efectivului de animale sălbatice în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier de stat pe site-ul său oficial.
16. După finalizarea activităţilor de reglementare a efectivului de animale se întocmeşte un act cu acţiunile întreprinse, care se semnează de toţi participanţii, cu specificarea speciei, a numărului de animale recoltate, capturate sau sacrificate şi care se transmite, în termen de 2 zile lucrătoare de la expirarea termenului indicat în decizie, Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
17. Împuşcarea altor specii, a unor cantităţi mai mari, a speciilor de altă vârstă sau sex decât cele indicate în biletul silvic ori în decizia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului privind reglementarea efectivului de animale sălbatice în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier de stat la etapa implementării deciziei respective se consideră braconaj şi se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare.
18. Se interzice:
1) utilizarea armelor cu ţeavă lisă şi a alicelor de plumb, cu excepţia metodei de sacrificare a animalelor în caz de izbucnire a epizootiilor;
2) aplicarea metodelor de reglementare a animalelor enumerate la pct.8 subpct.1)-5) în lipsa reprezentantului Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a reprezentantului Inspectoratului pentru Protecţia Mediului;
3) orice alte acţiuni care ar pune în pericol viaţa celorlalte animale sau care le-ar determina să părăsească fondul ariilor protejate.