HOTĂRÂREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA nr. 507 din 18.07.2012
HOTĂRÂREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA nr. 507 din 18.07.2012
pentru aprobarea unor norme privind identificarea şi trasabilitatea animalelor
Se aprobă în nouă formulare, Regulamentul privind procedurile şi documentele aferente Sistemului de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor, taxele pentru serviciile de identificare a animalelor şi de manoperă, prestate destinatorului de animale.
Prevederile Regulamentului privind procedurile şi documentele aferente Sistemului de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor sînt armonizate cu prevederile cerinţelor art.48.4 al Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr.882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, precum şi ale Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr.1760/2000 din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare şi înregistrare a bovinelor şi privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat şi a produselor din carne de vită şi mânzat şi de abrogare a Regulamentului Parlamentului European al Consiliului nr.820/97 (JO L 204, 11 august 2000, p.1), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul nr.1791/2006 al Consiliului din 20 noiembrie 2006 (JO, L 363 pag.1 din 20 decembrie 2006, transpun parţial prevederile Regulamentului (CE) nr.1082/2003 al Comisiei din 23 iunie 2003 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.1760/2000 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte controalele minime care trebuie efectuate în cadrul sistemului de identificare şi de înregistrare a bovinelor (JO L 156, 25 iunie 2003, p.9), modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) nr.1034/2010 al Comisiei din 15 noiembrie 2010 (JO L 298, pag.7 din 16 noiembrie 2010), precum şi ale Regulamentului (CE) nr.1505/2006 al Comisiei din 11 octombrie 2006 privind aplicarea Regulamentului (CE) nr.21/2004 al Consiliului cu privire la controalele minime care trebuie să fie efectuate în legătură cu identificarea şi înregistrarea animalelor din speciile ovină şi caprină (JO L 280, 12 octombrie 2006, p.3), modificat prin Regulamentul (UE) nr.1033/2010 al Comisiei din 15 noiembrie 2010 (JO, L 298, pag.5 din 16 noiembrie 2010).
I.NOȚIUNI GENERALE
Registrul de stat al exploataţiilor – parte componentă a Sistemului de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor (SITA) – colecţia de date în format electronic care cuprinde informaţiile de identificare a fiecărei exploataţii din Republica Moldova;
Operator Național ( operator SITA) – Întreprinderea de Stat "Centrul Informaţional Agricol", căreia i se deleagă, în condiţiile legii, activităţile legate de înregistrarea datelor, proiectarea, construirea, implementarea, operarea şi întreţinerea SITA, nominalizat ca gestionar şi furnizor naţional al mijloacelor de identificare;
Oficiul teritorial al Operatorului Naţional – oficiile Operatorului Naţional, amplasate la nivel raional/municipal în incinta direcţiilor raionale/municipale sanitar-veterinare şi pentru siguranţa produselor de origine animală (în continuare – DR/MSV şi pentru SPOA ) prin care Operatorul Naţional îşi desfăşoară activităţile de înregistrare a datelor cu privire la înregistrarea animalelor şi exploataţiilor, inclusiv a evenimentelor cu acestea;
Formular de identificare (F1) – document oficial eliberat de Operatorul Naţional drept confirmare a înregistrării oficiale a animalelor şi exploataţiilor identificate în SITA, parte componentă a registrului exploataţiei;
Formular de mişcare (F2) – Certificat veterinar de sănătate – document oficial eliberat de autoritatea competentă, care permite mişcarea şi însoţeşte toate animalele în timpul mişcării acestora pe teritoriul Republicii Moldova spre destinaţie (tîrguri, expoziţii, tabere de vară, abatoare, ferme de carantină sau alte gospodării, sau în cazul înstrăinărilor), generat de Operatorul Naţional drept confirmare a înregistrării oficiale în SITA, a evenimentului de mişcare a animalului, parte componentă a registrului exploataţiei;
Formular de declarare eveniment (F3) – document oficial eliberat de Operatorul Naţional drept confirmare a înregistrării oficiale în SITA a unor evenimente (sacrificarea tradiţională, moartea, dispariţia de animale, pierdere a crotaliei, paşaportului sau cardului de exploataţie, regăsire a animalului etc.), parte componentă a registrului exploataţiei.
II.IDENTIFICARE ANIMALE
1. Identificarea animalelor se efectuează de către deţinătorul de animale, care are obligaţia să identifice animalele şi să prezinte, în termen de 15 zile de la naştere, informaţia respectivă – oficiilor teritoriale ale Operatorului Naţional pentru înregistrarea acesteia în Registrul de stat al animalelor.
2. Animalele importate vor fi înregistrate potrivit prezentului Regulament cu excepţia animalelor provenite din ţările ce se conformează cerinţelor internaţionale în domeniul identificării şi înregistrării animalelor, în termen de 5 zile de la data prezentării cererilor de identificare de către deţinător.
3. Animalele nu trebuie să părăsească exploataţia înainte de a fi identificate.
4. Animalele nu trebuie să intre într-o exploataţie care nu este înregistrată în SITA.
5. Înregistrarea animalelor se efectuează în Registrul de stat al animalelor, care cuprinde şi date, în format electronic, despre exploataţii, despre animalele identificate din exploataţiile respective şi despre mişcarea acestora, setul de documente veterinare eliberate proprietarului sau deţinătorului exploataţiei la consemnarea mişcării animalelor (inclusiv la identificarea iniţială), cu arhivarea exemplarelor respective, în ordine cronologică, îndosariate în mod corespunzător şi păstrate pentru o perioadă de 3 ani de la data închiderii exploataţiei. Informaţia poate fi generalizată din registru în conformitate cu procedurile aprobate.
6. Animalele se consideră identificate doar în cazul în care sînt identificate cu mijloace de identificare gestionate de Operatorul Naţional şi sînt înregistrate în SITA potrivit procedurilor specificate în prezentul Regulament.
7. Medicul veterinar de liberă practică împuternicit are dreptul:
a) să presteze servicii de identificare şi să comercializeze mijloace de identificare aprobate la autorizarea şi împuternicirea acestuia de către autoritatea competentă şi la solicitarea proprietarului sau deţinătorului de animale;b) să crotalieze animalul şi să completeze cererea de identificare a exploataţiei/animalului doar la solicitarea deţinătorului sau proprietarului de animale şi în prezenţa acestuia;c) să transmită cererea de identificare completată oficiului teritorial doar la solicitarea deţinătorului sau proprietarului de animale şi în termenele-limită specificate în prezentul Regulament.
8. Serviciile de identificare pot fi prestate de către alte persoane decât medicii veterinari de liberă practică doar în cazul împuternicirii acestora de către autoritatea competentă.
9. Animalele crotaliate altfel decât potrivit prevederilor prezentului Regulament şi cu alte mijloace decât aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi gestionate de Operatorul Naţional se considera necrotaliate, deci neidentificate potrivit prevederilor naţionale de trasabilitate şi nu pot fi înregistrate în baza de date a Registrului de stat al animalelor .
INREGISTRAREA EXPLOATAȚIILOR
1. Fiecare exploataţie din Republica Moldova trebuie să fie înregistrată de către Operatorul Naţional în Registrul exploataţiilor, la solicitarea deţinătorului, prin depunerea cererii de identificare a exploataţiei la oficiile teritoriale (auditorului teritorial), înainte de a se introduce animalele pe această exploataţie, prin atribuirea unui cod alfanumeric unic şi permanent, generat prin SITA.
2. În cazul în care la înregistrarea exploataţiei Operatorul Naţional prin procedurile SITA depistează sau suspectează solicitarea înregistrării unei exploataţii închise din careva motive sau datele din cerere corespund unei exploataţii înregistrate sau indică la amplasamentul unei exploataţii înregistrate, va refuza înregistrarea pînă la investigarea cazului şi eliberării acceptării de către autoritatea competentă.
3. Toate exploataţiile supuse autorizării sanitar-veterinare din Republica Moldova trebuie să aibă cîte un card de exploataţie, eliberat cu titlu gratuit de autoritatea competentă.
4. La constituirea unei exploataţii, de tip păşune sezonieră, cireadă în tabere de vară, turmă în transhumanţă, prin încredinţarea animalelor către un deţinător sau către proprietarul respectivei exploataţii, acesta va prelua numai animalele însoţite de Formularul de mişcare (F2) – Certificatul veterinar de sănătate, iar în cazul bovinelor - şi de paşaportul individual pentru bovine.
5. Anual, până la data de 31 octombrie, auditorul teritorial prezintă informaţia Operatorului Naţional cu privire la planificarea mijloacelor de identificare pentru anul viitor.
OBLIGAȚII PRIVIND MIȘCAREA ANIMALELOR
1.În termen de 7 zile de la achiziţionarea sau încredinţarea oricăror animale din speciile supuse identificării, conform legislaţiei în vigoare, proprietarul exploataţiei sau deţinătorul de animale notifică medicului veterinar oficial prezenţa respectivelor animale sosite în exploataţie, prin depunerea unui exemplar al Formularului de mişcare (F2) – Certificat veterinar de sănătate.
2. Fiecare proprietar de exploataţie/deţinător de animale, are obligaţia să notifice medicul veterinar oficial despre orice intenţie de mişcare a animalelor, prin depunerea cererii de mişcare anexînd adeverinţa veterinară eliberată de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, solicitîndu-i, în acest scop, eliberarea Formularului de mişcare (F2) – Certificatul veterinar de sănătate.
3.Pot fi mişcate de pe o exploataţie pe alta numai animalele înscrise în Formularul de mişcare (F2) – Certificatul veterinar de sănătate.
4. În vederea monitorizării mişcării animalelor, proprietarul exploataţiei sau deţinătorul de animale are obligaţia să prezinte autorităţii competente, la solicitarea acesteia, documentele de însoţire ale animalelor pe parcursul mişcării lor.
5. Deţinătorii de animale au obligaţia de a declara oficiului teritorial, prin depunerea cererii de declarare eveniment, în cel mult 7 zile, moartea, dispariţia şi sacrificarea animalelor, alte evenimente legate de animal sau exploataţie, inclusiv de pierdere-regăsire animal, pierdere mijloc de identificare, schimbarea proprietarului, pierdere card, paşaport individual pentru bovine.
6. Animalele care au murit în exploataţii sau în timpul transportării vor fi examinate sanitar-veterinar, iar paşapoartele individuale pentru bovine, vor fi predate de către deţinător oficiului teritorial, care are obligaţia să înregistreze informaţia respectivă conform procedurilor aprobate. Mijloacele de identificare rămîn pe animal pînă la ecarisajul cadavrului.
7.Fiecare eveniment cu animalul de tipul sacrificare tradiţională, moarte, pierdere crotalie, pierdere animal, regăsire animal, pierdere a documentelor aferente SITA urmează a fi înregistrate de către oficiul teritorial, la solicitarea deţinătorului, prin depunerea cererii de declarare eveniment aprobate de către autoritatea competentă, la acesta, după caz a întocmirii cererii de declarare eveniment de către autoritatea competenta, cu excepţia celor care fac obiectul vreunei interdicţii sau restricţii de orice fel.
8. La înregistrarea unor evenimente, cum sînt: sacrificarea tradiţională, moartea animalelor, medicul veterinar oficial are următoarele obligaţii:a) să răspundă imediat solicitării auditorului teritorial a validării cererilor de declarare eveniment a cazurilor solicitate de către proprietarul sau deţinătorul animalelor pentru înregistrarea evenimentelor de moarte sau sacrificare;b) să investigheze cazurile sus-menţionate prin declanşarea de inspecţii la faţa locului în exploataţii potrivit normelor sanitar-veterinare şi să aprobe după caz, cererile neconforme la soluţionarea acestora pentru înregistrarea evenimentelor de către auditorul teritorial;c) să completeze suplimentar paşaportul individual pentru bovine cu date cu privire la eveniment şi să-l transmită auditorului teritorial pentru îndosariere.
9. Orice persoană care transportă animale pe teritoriul Republicii Moldova are următoarele obligaţii:a) să accepte numai animalele identificate, care sînt însoţite de Formularul de mişcare (F2) – Certificatul veterinar de sănătate sau, după caz, de Certificatul veterinar de sănătate pentru export, iar în cazul bovinelor – şi de paşaportul individual pentru bovine;
b) să verifice, la încărcare, pentru fiecare animal în parte, corespunderea dintre paşaportul individual pentru bovine, Formularul de mişcare (F2) – Certificatul veterinar de sănătate şi mijlocul de identificare pentru animalele din specia bovină, precum şi corespunderea dintre mijlocul de identificare şi Formularul de mişcare (F2) – Certificatul veterinar de sănătate pentru celelalte specii de animale.
ACTIVITATEA ÎN UNITĂȚILE DE SACRIFICARE
1.Fiecare unitate de sacrificare trebuie să deţină şi să actualizeze Registrul unităţii de sacrificare, pe care va fi inscripţionat codul unităţii de sacrificare atribuit de SITA.
2. Registrul electronic al unităţii de sacrificare va fi organizat în maniera automatizării registrului din formatul imprimat, într-o formă care să asigure cel puţin următoarele date referitoare la animalele tăiate: data tăierii, codul animalului, codul unităţii de sacrificare, codul exploataţiei de origine, numărul animalelor tăiate, numărul lotului de animale, greutatea carcasei, destinaţia cărnii, numărul autorizaţiei veterinare de transport şi numărul de înmatriculare a vehiculului care a transportat animalele la unitatea de sacrificare.