Reclamarea unui act de violență asupra animalelor
RECLAMAREA UNUI ACT DE VIOLENȚĂ ASUPRA ANIMALELOR
I. Ce poți face dacă ești martor la cazuri de cruzime împotriva animalelor?
1. In primul rând, încearcă sa îi acorzi animalului primul ajutor.
2. Obține dovezi ale faptei –pozați animalul maltratat, filmați incidentul, faceți înregistrări audio dacă aveți posibilitatea. Este indicat sa găsești 1-2 martori ( adrese, număr telefon) care sa confirme fapta. Daca mergi cu animalul la veterinar pentru îngrijiri in urma aplicării relelor tratamente, obține copii după analize, intervenții chirurgicale si constatarea medicului referitor la traumele provocate.
3.Daca nu puteți retine făptașul pana vine Politia, încercați sa obțineți date despre el: cum arata, unde sta (îl puteți urmări).
4. Poți suna rapid la 112, chiar si la câteva posturi de televiziune care sa mediatizeze cazul.
5. Daca serviciul 112 nu vor sa vina pe criteriul ca “noi ne ocupam de oameni, nu de animale”, în aceeași zi depune o plângere la secția/sectorul de poliție de la locul unde a fost comisă fapta și cereți neapărat sa primești din partea ofițerului dovada de înregistrare a plângerii în registrul de reclamare a infracțiunilor.
6. Daca aveți un cadavru de animal presupus otrăvit, trebuie sa îl duceți imediat la examinare medicala, de unde primiți un certificat medical unde se specifica de către medic cauza decesului.
7. Pentru asistență juridică calificată pe marginea cazului reclamat, contactați un avocat specializat în servicii de consultanță pentru protecția animalelor.
II. Sancțiuni penale
Tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora - se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.
Aceleaşi fapte săvîrşite: a) în public sau în prezenţa minorilor; b) de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, de dresarea sau de acordarea asistenţei medicale veterinare; c) din motive sadice - se pedepsesc cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.
Nu lăsați nepedepsite faptele de cruzime față de animale!
III. Model plângere penală
Către Inspectoratul de Poliție Orhei
În atenția Secției de Urmărire Penală
de la _______________________
adresa domiciliu______________
tel:__________; email_________
PLÂNGERE
(pentru pornirea urmării penale)
În fapt, pe data de ______luna _____anul ______, ora_______ în localitatea___________ s-a petrecut următorul fapt de cruzime față ________( se expune despre care animal a suferit) _____ ______________________( se expun detalii despre făptaș, acțiunile lui și starea animalului)
Drept dovada actului de cruzime atașez aici _______________( se expun probele: fotografii, materiale video, acte de la doctorul veterinar etc)
Martorii la fapta comisă sunt:_____________( numele complet, adrese de contact sau număr de telefon)
Menționez că această faptă, din punctul meu de vedere, se încadrează la art. 222-1 din Codul penal al Republicii Moldova.
În temeiul celor relatate mai sus, solicit:
1.Să fie luate măsuri urgente pentru cercetarea cazului în vederea atragerii făptașului la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare.
2.Notificarea despre acțiunile întreprinse pe marginea acestei plângeri să fie expediată la adresa mea de domiciliu__________________
Nume _______________
Semnătură,______________
Data_________