L E G E privind identificarea şi înregistrarea animalelor nr. 231-XVI din 20.07.2006
L E G E privind identificarea şi înregistrarea animalelor nr. 231-XVI din 20.07.2006
(în vigoare 11.08.2006)
Prevederile prezentei legi se aplică activităţilor de identificare şi înregistrare a animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, cabaline, asini şi a descendenţilor obţinuţi prin încrucişarea acestora, cu excepţia animalelor sălbatice.
Înregistrarea animalelor se efectuează în Registrul de stat al animalelor, care cuprinde şi date, în format electronic, despre exploataţii, despre animalele identificate din exploataţia respectivă şi despre mişcarea acestora, setul de documente veterinare eliberate proprietarului sau deţinătorului exploataţiei la consemnarea mişcării animalelor (inclusiv la identificarea iniţială), cu arhivarea exemplarelor respective, în ordine cronologică, îndosariate în mod corespunzător şi păstrate permanent, inclusiv pentru o perioadă de 3 ani de la data închiderii exploataţiei.
Identificarea animalelor se efectuează de către deţinătorul de animale, care are obligaţia de a prezenta informaţia respectivă pentru includerea acesteia în Registrul de stat al animalelor.
(1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a identifica animalele şi de a prezenta, în termen de 15 zile de la naştere, informaţia respectivă operatorului naţional pentru includerea acesteia în Registrul de stat al animalelor.
(2) Deţinătorii de animale au obligaţia de a declara subdiviziunii teritoriale pentru siguranţa alimentelor, în cel mult 7 zile, cumpărarea (inclusiv din import) sau înstrăinarea (inclusiv exportul) animalelor.
(3) Deţinătorii de animale au obligaţia de a declara registratorului, în cel mult 7 zile, moartea, dispariţia şi sacrificarea animalelor.
(4) Animalele vor fi identificate şi înregistrate în termen de 20 de zile de la naştere, iar în cazul porcinelor – de 20–60 de zile, al mieilor şi iezilor – de 60 de zile de la naştere.
(5) Animalele nu vor părăsi exploataţia înainte de a fi identificate.
Articolul 8
Animalele importate vor fi identificate şi înregistrate în termen de 15 zile de la data importului, dar înainte ca animalele să părăsească exploataţia respectivă, cu păstrarea datelor privind originea menţionate în documentele de însoţire a animalelor.
Mişcarea animalelor pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepţia cazurilor de întreţinere a acestora, se efectuează în baza următoarelor documente:
a) certificatul sanitar-veterinar;
b) formularul de mişcare (F2);
c) paşaportul individual pentru bovine (în cazul transportului de bovine);
d) autorizaţia sanitar-veterinară pentru mijloacele de transport (în cazul transportării cu un mijloc de transport).
Orice persoană care transportă animale pe teritoriul Republicii Moldova este obligată:
a) să accepte pentru transportare numai animale identificate, care sînt însoţite de formularul de mişcare (F2), iar în cazul bovinelor – şi de paşaportul individual pentru bovine şi de certificatul sanitar-veterinar;
b) să verifice, la îmbarcare, pentru fiecare animal în parte, corespunderea dintre paşaportul individual pentru bovine, Formularul de mişcare (F2) şi crotalie pentru animalele din specia bovină, precum şi corespunderea dintre crotalie şi Formularul de mişcare (F2) pentru celelalte specii de animale;
c) să prezinte la control persoanelor responsabile de controlul oficial animalele şi toate documentele menţionate la lit.a);
d) să asigure bunăstarea şi protecţia animalelor în conformitate cu normele sanitare veterinare în vigoare;
e) să transporte animalele în mijloace de transport autorizate de subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor în condiţiile legii.
Animalele care au murit în exploataţii sau în timpul transportului vor fi examinate sanitar-veterinar conform normelor sanitar-veterinare, iar paşapoartele individuale pentru bovine, în cazul bovinelor, vor fi predate de către deţinător registratorului, care are obligaţia să înregistreze informaţia respectivă conform procedurilor aprobate. Mijloacele de identificare rămîn pe animal pînă la ecarisajul cadavrului.
Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspundere conform legislaţiei în vigoare.