HOTĂRÂREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA nr. 1107 din 11.09.2003
HOTĂRÂREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA nr. 1107 din 11.09.2003
despre aprobarea Regulamentului cu privire la înfiinţarea, înregistrarea,completarea, păstrarea, exportul şi importul colecţiilor de animale şi plante din flora şi fauna sălbatică
I.DISPOZIȚII GENERALE
1. Regulamentul cu privire la înfiinţarea, înregistrarea, completarea, păstrarea, exportul şi importul colecţiilor de animale şi plante din flora şi fauna sălbatică (în continuare - Regulament) este elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr.1246-XIV din 28 septembrie 2000 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie CITES , art.61 al Legii nr.1515-XII din 16 iunie 1993 privind protecţia mediului înconjurător, art.19 al Legii regnului animal nr.439-XIII din 27 aprilie 1995 şi Procedura de autorizare a activităţilor de export şi import al plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, al părţilor şi derivatelor acestora, precum şi a importului/exportului sau reexportului speciilor de floră şi faună, reglementate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie CITES.
2. Prezentul Regulament are drept scop coordonarea activităţilor şi instituirea controlului asupra înfiinţării, înregistrării, completării, păstrării, exportului şi importului colecţiilor de animale şi plante din flora şi fauna sălbatică de importanţă ştiinţifică, culturală, educaţională şi estetică.
3. Deţinători ai colecţiilor de animale şi plante din Republica Moldova pot fi persoane juridice şi fizice, indiferent de cetăţenia lor.
II.ÎNFIINȚAREA COLECȚIILOR
5. Scoaterea animalelor şi plantelor din mediul natural pentru crearea colecţiilor, în scopuri ştiinţifice şi cultural-educative, se admite numai în baza autorizaţiei eliberate de către autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător.
6. Pentru înfiinţarea şi completarea colecţiilor de animale şi plante, a căror protecţie este reglementată la nivel internaţional, se eliberează documente speciale (acord de mediu, permis/certificat CITES), conform prevederilor legislaţiei internaţionale şi naţionale în vigoare şi Procedurii de autorizare a activităţilor de export şi import al plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, al părţilor şi derivatelor acestora, precum şi a importului/exportului sau reexportului speciilor de floră şi faună, reglementate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie CITES.
7. În cazul completării colecţiilor cu exponate din animalele pierite în condiţii naturale sau puilor vii ale animalelor pierite, animalelor traumate în urma catastrofelor naturale şi avariilor tehnogene nu este necesară autorizaţia de scoatere a animalelor din mediul natural, cu condiţia că aceste animale nu sînt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova sau protecţia lor nu este reglementată de prevederile convenţiilor internaţionale la care Republica Moldova este parte. În acest caz este necesar un act de confirmare, întocmit de organele teritoriale ale autorităţii centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător.
8. Dreptul de folosire a animalelor şi plantelor din flora şi fauna sălbatică, incluse în Cartea Roşie, se reglementează de un regulament special.
III. ÎNREGISTRAREA DE STAT A COLECŢIILOR
9. Colecţiile de animale şi plante din flora şi fauna sălbatică, precum şi unele exponate aparte, de importanţă ştiinţifică, culturală, educaţională, estetică, sînt supuse înregistrării obligatorii de stat.
10. Reglementarea şi controlul de stat al activităţilor privind înfiinţarea şi înregistrarea pe teritoriul Republicii Moldova a colecţiilor ţin de competenţa autorităţii centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător.
11. Autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător ţine Registrul de stat al colecţiilor.
12. Importanţa ştiinţifică, culturală, educaţională şi estetică a colecţiei este stabilită de grupul de experţi al colecţiilor, care include specialişti şi oameni de ştiinţă din domeniu. Decizia privind includerea colecţiilor în Registrul de stat al colecţiilor se adoptă de către autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător, în baza recomandărilor elaborate de grupul de experţi al colecţiilor.
13. Înregistrarea de stat a colecţiilor se face prin eliberarea către deţinătorul de colecţie a unui certificat aprobat de autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecția mediului înconjurător şi înscrierea datelor necesare despre colecţie în Registrul de stat al colecţiilor. Certificatul de înregistrare a colecţiei se eliberează gratuit.
14. O dată în cinci ani se va face reînregistrarea colecţiei cu înscrierea necesară în Registrul de stat al colecţiilor.
15. Deţinătorii colecţiilor înregistrate sînt obligaţi să prezinte anual grupului de experţi al colecţiilor datele necesare privind starea exponatelor, schimbul şi completarea colecţiei.
IV. PĂSTRAREA COLECŢIILOR
16. Deţinătorii colecţiilor înregistrate sunt obligaţi să păstreze colecţiile în condiţii speciale, iar animalele şi plantele vii - să fie întreţinute în condiţii care nu le vor afecta starea de sănătate şi nu vor conduce la pieire.
17. Responsabilitatea pentru păstrarea colecţiilor este pusă în seama deţinătorilor acestora.
18. În cazul în care colecţiile sînt păstrate în condiţii neadecvate, certificatul de înregistrare a colecţiei se va anula şi vor fi anunţate organele respective de control de stat. În cazul în care nu sînt asigurate condiţiile necesare de păstrare a colecţiilor, certificatul de înregistrare a colecţiei se va anula şi vor fi anunţate, în modul stabilit, organele respective, abilitate cu funcţia controlului de stat din domeniul ecologic şi vamal.
V. IMPORTUL ŞI EXPORTUL COLECŢIILOR, EXPONATELOR ŞI PĂRŢILOR DIN ELE
19. Exportul şi importul în ţară al colecţiilor de animale şi plante, inclusiv al părţilor şi exponatelor acestora, se reglementează de legislaţia în vigoare şi prezentul Regulament. Taxele sau cuantumul plăţii pentru eliberarea acordurilor de mediu şi permiselor/certificatelor CITES pentru export se achită, respectiv, în cuantumul stabilit conform alin.(8) art.19 din Legea regnului animal nr.439-XIII din 27 aprilie 1995 sau anexei nr.1 la Legea regnului vegetal nr.239-XVI din 8 noiembrie 2007.
20. În cazul colecţiilor de animale şi plante, a căror protecţie este reglementată de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), pentru importul şi exportul (reexportul) părţilor şi exponatelor acestora este necesară obţinerea permisului/certificatului CITES.
Pentru celelalte specii de animale şi plante, părţi sau exponate ale colecţiei este necesară obţinerea acordului de mediu pentru import sau export, în conformitate cu prevederile Procedurii de autorizare a activităţilor de export şi import al plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, al părţilor şi derivatelor acestora, precum şi a importului/exportului sau reexportului speciilor de faună şi floră, reglementate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie - CITES.
21. Pentru obţinerea permisului/certificatului CITES sau acordului de mediu, pe lîngă documentele stabilite de sus-numita procedură, este necesar de a prezenta autorităţii centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător următoarele documente:Certificatul de înregistrare a colecţiei;Lista exponatelor din colecţii cu indicarea denumirilor speciilor în limbile moldovenească, sau, după caz, în latină, rusă, cu indicarea numărului de indivizi;Contractul de colaborare sau orice alt document care justifică motivul exportului colecţiei sau exponatelor din ea.
22. Exportul colecţiilor, părţilor şi exponatelor din ele, care nu sînt scrise în Registrul de stat al colecţiilor, se efectuează conform prevederilor pct.21 şi 22 din prezentul Regulament. În acest caz persoanele fizice şi juridice vor prezenta autorităţii centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător în locul Certificatului de înregistrare a colecţiei un alt document care confirmă dreptul de posesie sau administrare a colecţiei sau a exponatelor aparte.
23. Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament, precum şi a procedurilor de înfiinţare, completare, înregistrare, păstrare, import şi export al colecţiilor de animale şi plante din flora şi fauna sălbatică, atrage după sine responsabilitatea conform legislaţiei în vigoare.