GENERALITĂȚI DESPRE CĂLĂTORIA CU ANIMALE DE COMPANIE
GENERALITĂȚI DESPRE CĂLĂTORIA CU ANIMALE DE COMPANIE
1. Potrivit noului sistem de Reguli al UE, pașaportul de călătorie se aplică în cazul pisicilor, câinilor și dihorilor domestici. În cazul celorlalte animale de companie, se aplică legislația națională. Prin urmare, dacă doriți să călătoriți cu alte animale de companie, contactați autoritățile naționale din țara DVS și/sau din țara în care doriți să călătoriți. Dacă animalul DVS este un hibrid (de exemplu o pisică bengaleză sau un hibrid lup-câine), consultați, de asemenea, autoritățile naționale.
2. Dacă animalul DVS de companie a primit un pașaport înainte de 29 decembrie 2014, nu este necesar să obțineți unul nou. Pașaportul vechi rămâne valabil. După 29 decembrie 2014, el va primi un pașaport de tip nou.
3. Pașaportul de tip nou pentru animale de companie include:
· folii plastifiante care vor acoperi paginile cu informații privind microcipul și orice tratamente certificate printr-un autocolant.
· pașaportul are o pagină specială pentru a înregistra datele de contact ale medicului veterinar care a eliberat pașaportul.
· pentru vaccinurile antirabice, va trebui să fie adăugată mențiunea „valabil începând cu” (cu excepția rapelurilor). Astfel, proprietarii de animale de companie vor afla în mod clar data de la care pașaportul este valabil pentru călătorie și se va simplifica procesul de verificare a conformității.
4. Pentru a obține un pașaport de călătorie pentru animalul DVS de companie trebuie să contactați un medic veterinar în țara în care locuiți. Prețul unui pașaport pentru animalul de compabie depinde de țară, de veterinarul care eliberează pașaportul și de alte acte asociate acestuia.
5. Este de preferat să contactați medicul veterinar cu suficient timp înainte de călătoria planificată cu animalul de companie. În funcție de țara în care doriți să călătoriți, de valabilitatea vaccinului antirabic care i-a fost administrat animalului și de necesitatea unei analize de sânge, formalitățile de călătorie pot dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul unei călătorii în interiorul UE, vă recomandăm să mergeți la medicul veterinar cu cel puțin două luni înainte de călătorie. Pentru călătoriile în afara UE, mergeți mai devreme.
6. Principalele cerințe pentru a putea călători cu câini, pisici și dihori domestici în interiorul UE sunt următoarele:
· identificare cu microcip
· vaccinare antirabică valabilă
·respectarea unei perioade de așteptare între vaccinare și călătorie (de cel puțin 21 de zile, cu excepția rapelurilor)
· tratament împotriva Echinococcus Multilocularis: facultativ pentru câini, în anumite țări.
7. Pentru a putea călători cu un animal de companie în afara UE trebuie să vă informați cu privire la cerințele țării în care intenționați să călătoriți și cu privire la cerințele UE care se aplică la întoarcerea din țara respectivă.
Pe lângă identificarea cu microcip și deținerea unui certificat de vaccinare antirabică în curs de valabilitate, este posibil să fie necesar ca animalul DVS de companie să fie supus unor analize și să i se ia o probă de sânge cu cel puțin 30 de zile după vaccinare, care să fie analizată într-un laborator autorizat. Toate formalitățile este recomandat să fie începute cu suficient timp înainte de călătorie, dat fiind că, pentru unele țări, procedura poate dura mai multe luni.
8. Începând cu 29 decembrie 2014, pentru călătorie în interiorul UE animalul DVS de companie trebuie să aibă cel puțin 12 săptămâni pentru a putea primi vaccinul antirabic în scopul călătoriei.
Unele țări acceptă animalele mai mici de 12 săptămâni fără certificate de vaccinare antirabică, însă majoritatea nu acceptă acest lucru.
Trebuie să solicitați aceste informații înainte de călătorie. Dacă animalul primește un vaccin antirabic care, conform specificațiilor tehnice din autorizația de introducere pe piață a vaccinului, nu necesită decât o singură vaccinare, proprietarul poate călători împreună cu animalul la un interval de minimum 21 de zile după vaccinare.
În multe țări este interzis să călătorești în străinătate cu un animal de companie mai mic de patru luni.
9. Este interzis să călătoriți în străinătate cu un animal de companie dacă nu îndepliniți normele privind călătoria cu animalele de companie. Sunt prevăzute sancțiuni stricte pentru persoanele care încalcă normele. Țările controlează toate animalele introduse pe teritoriul lor dintr-un stat din afara UE și efectuează controale nediscriminatorii în ceea ce privește animalele introduse pe teritoriul lor din statele membre ale UE. Animalele de companie care nu respectă normele pot fi plasate în carantină, respinse sau chiar eutanasiate, pe cheltuiala proprietarului.
10. Identificarea prin microcip reprezintă o obligație legală înainte de a călători. Pentru a aplica un microcip animalului DVS de companie, trebuie să mergeți la medicul veterinar. Pentru deplasările în străinătate este valabil și tatuajul doar dacă a fost aplicat înainte de 3 iulie 2011 și poată fi ușor de citit.
11. Un animal de companie cu vârsta sub trei luni poate fi prea mic pentru a fi vaccinat în mod eficient împotriva rabiei. Din acest motiv, noile norme impun ca vârsta minimă pentru vaccinarea primară antirabică să fie de 12 săptămâni.
12. Pentru călătoriile în interiorul UE, nu este necesar decât vaccinul antirabic. Pentru călătoriile în afara UE, pot fi necesare și alte vaccinuri.
13. În principiu, pașaportul pentru animale de companie este folosit doar pentru animalele care călătoresc dintr-un stat membru al UE într-altul. Totuși, puteți folosi pașaportul pentru animale de companie dacă călătoriți în sau din unul dintre statele învecinate care aplică normele UE. Este vorba despre: Andorra, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și statul Cetății Vaticanului.
Unele țări din afara UE acceptă, de asemenea, pașaportul pentru animale de companie, cu condiția ca pagina corespunzătoare din pașaport să fie legalizată de un medic veterinar oficial.
14.În detaliu, multe informații despre călătoria animalelor de companie sunt disponibile pe site-ulComisiei Europene: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm și pe http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm.