Convenția europeană pentru protecția animalelor deținute în fermă
Convenția europeană pentru protecția animalelor deținute în fermă
(în vigoare la 10 septembrie 1978)
Articolul 1
Prezenta convenție se aplică păstrării, îngrijirii și adăpostirii animalelor, în special animalelor din sistemele moderne de creștere a animalelor intensive. În sensul prezentei convenții, „animale” înseamnă animale crescute sau ținute pentru producția de hrană, lână, piele sau blană sau în alte scopuri agricole, iar „sisteme moderne de creștere intensivă a animalelor” înseamnă sisteme care utilizează predominant instalații tehnice. operate în principal prin intermediul proceselor automate.
Articolul 2
Fiecare parte contractantă va pune în aplicare principiile bunăstării animalelor prevăzute la articolele 3-7 din prezenta convenție.
Articolul 3
Animalele trebuie adăpostite și furnizate cu hrană, apă și îngrijire într-o manieră care, ținând cont de specia lor și de gradul lor de dezvoltare, adaptare și domesticire, este adecvată nevoilor lor fiziologice și etologice, în conformitate cu experiența și cunoștințele științifice stabilite.
Articolul 4
(1) Libertatea de mișcare adecvată unui animal, ținând cont de specia acestuia și în conformitate cu experiența și cunoștințele științifice stabilite, nu trebuie limitată în așa fel încât să îi cauzeze suferințe sau răni inutile.
(2) În cazul în care un animal este legat sau închis în mod continuu sau regulat, i se acordă spațiul adecvat nevoilor sale fiziologice și etologice, în conformitate cu experiența și cunoștințele științifice stabilite.
Articolul 5
Iluminatul, temperatura, umiditatea, circulația aerului, ventilația și alte condiții de mediu, cum ar fi concentrația de gaze sau intensitatea zgomotului în locul în care este găzduit un animal, trebuie - ținând cont de specia acestuia și de gradul său de dezvoltare, adaptare și domesticire. - se conformează nevoilor sale fiziologice și etologice în conformitate cu experiența și cunoștințele științifice stabilite.
Articolul 6
Nici un animal nu trebuie să primească hrană sau lichid în vreun fel și nici un astfel de aliment sau lichid nu trebuie să conțină substanțe care ar putea cauza suferințe sau răni inutile.
Articolul 7
(1) Starea și starea de sănătate a animalelor sunt inspectate amănunțit, la intervale suficiente pentru a evita suferințele inutile, iar în cazul animalelor ținute în sisteme moderne de creștere intensivă a animalelor, cel puțin o dată pe zi.
(2) Echipamentele tehnice utilizate în sistemele moderne de creștere a animalelor intensive sunt inspectate amănunțit cel puțin o dată pe zi, iar orice defecțiune descoperită trebuie remediată în cel mai scurt timp posibil. Atunci când un defect nu poate fi remediat imediat, se iau imediat toate măsurile temporare necesare pentru a proteja bunăstarea animalelor.
Articolul 8
(1) În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei convenții se înființează un comitet permanent.
(2) Fiecare parte contractantă are dreptul de a numi un reprezentant în comitetul permanent. Orice stat membru al Consiliului Europei care nu este parte contractantă la convenție are dreptul de a fi reprezentat în comitet de către un observator.
Articolul 9
(1) Comitetul permanent este responsabil pentru elaborarea și adoptarea recomandărilor către părțile contractante care conțin dispoziții detaliate pentru punerea în aplicare a principiilor stabilite în capitolul I al prezentei convenții, care să se bazeze pe cunoștințele științifice referitoare la diferitele specii de animale.
(2) În scopul îndeplinirii responsabilităților care îi revin în temeiul alineatului (1) din prezentul articol, comitetul permanent urmărește evoluția cercetării științifice și noile metode în creșterea animalelor.
Articolul 14
(1) Prezenta convenție este deschisă semnării de către statele membre ale Consiliului Europei și de către Comunitatea Economică Europeană. Acesta va fi supus ratificării, acceptării sau aprobării. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la Secretarul General al Consiliului Europei.